FOTOGRAFIA
GRAU EN BELLES ARTS
Assignatures i graus:
Fotografia (assignatura optativa de tercer i quart curs)
Professores:
Mar Redondo Arolas
Número d’alumnes:
23
Tipus d’obra:
Imatges fotogràfiques, poema visual, gravat, llibre visual (collage i tècnica mixta)
Text de presentació:
La visita a l’exposició Poesia Brossa ha de servir per fomentar que es documentin sobre Brossa, el seu context, sobre l’arxiu com a contenidor de material per a la creació, sobre poètiques experimentals, sobre poesia, sobre el tema que vulguin enllaçar i treballar.
La pràctica ha de servir per fomentar la creativitat treballant a partir d’un encàrrec i amb paràmetres de treball determinats.
Així mateix, per explorar i experimentar les possibilitats expressives que els ofereix el text com a referent, la imatge com a objecte poètic i l’arxiu com a font de creació.
Temporalització:
1a fase: Sessió informativa a classe. Presentació de l’autor i de l’exposició. Explicació general de l’activitat. Enllaç del qüestionari a fer abans d’anar a l’exposició.
2a fase: Visita a l’exposició (7 de novembre de 2017). Visita guiada per l’especialista sobre Glòria Bordons. Recordar l’exercici i la conveniència de prendre notes, esbossos.
3a fase: sessió següent portar primeres idees de la proposat i primeres imatges.
4a fase: tutories en grup. Desenvolupament i formalització del treball. Elaboració de la memòria de treball.
5a fase: Presentació oral del treball, debat i lliurament.
Text de presentació:
L’activitat es programa dins l’assignatura per reforçar l’aprenentatge de cerca de fonts i de documentació sobre els temes de treball que els interessa treballar.
Així mateix, per exercitar la creativitat en el marc d’un projecte d’encàrrec (no lliure quant a punt de partida). En aquest sentit, s’ha plantejat com una pràctica professionalitzadora.
Es tracta d’una activitat d’aprenentatge autònom tutoritzat.
La pràctica s’ha desenvolupat al llarg de 5 setmanes.
S’han ofert dues opcions per treballar:
1. Crear un poema visual de temàtica brossiana o amb algun/alguns materials dels que Brossa usava (cartes, mapes,elements teatrals, collages, etc.).
2. Plantejar-se una sèrie o treball narratiu a partir dels temes de treball apuntats a classe, a propòsit dels aspectes conceptuals o formals de l’obra brossiana.
Cal projectar un treball que consti entre 6 i 10 fotografies configurant un pre-projecte: això vol dir proposar i buscar un àmbit de treball, definir unes idees com a tema i la proposta de coherència formal –una manera de mirar, de fotografiar– acord amb els principis o idees del projecte.
Es demana que en la memòria es refereixi el tema que s’ha escollit desenvolupar plàsticament i es caracteritzin les formes i recursos visuals que s’han fet servir per elaborar l’obra.
L’activitat s’ha ponderat de la següent manera:
- Visita exposició (10%)
- Treball individual (90%): creació d'un poema objecte /narració/sèrie poètica (60%), acompanyat d'una explicació escrita amb la conceptualització del tema de treball, la descripció del procés i de la formalització de l’obra final (30%). Exposició oral (10%).
Ha suposat el 50% de les activitats d’aprenentatge del curs avaluables.